Televisie

We zitten bijna een kwart van ons wakkere leven voor de televisie en dat vergt stroom. Het loont dus om na te denken over de aanschaf. Het energielabel op televisies maakt het kiezen van een energiezuinige televisie makkelijker.

Energielabel toegelicht

De verschillende soorten televisies zijn niet even zuinig met stroom. Lcd-led is het energiezuinigste type televisie, een plasmascherm is het minst zuinig. Lcd is ook een redelijk zuinige keuze en de ouderwetse beeldbuis is zelfs iets zuiniger dan lcd. Je bespaart dus niet per se elektriciteit als je jouw oude toestel vervangt door een plat scherm - al kan een klein lcd-led-scherm wel zuiniger zijn. Het energielabel helpt je het stroomverbruik te vergelijken.

Energielabel ontwikkelt komende jaren 

Door het energielabel kun je verschillende tv's in de winkel vergelijken: het energielabel laat zien welke zuinig is met stroom. Het energielabel van televisies loopt momenteel van A++ t/m E, maar televisies met label E of slechter mogen niet meer op de markt worden gebracht. Oudere schaalindelingen, bijvoorbeeld A+ t/m F, kun je ook nog tegenkomen. Dit komt doordat de schalen van het energielabel bij televisies steeds iets worden aangepast zodat steeds beter rekening wordt gehouden met de grotere energiezuinigheid van nieuwe televisies. In 2020 zal de schaal weer worden aangepast, naar A+++ t/m D.

Bespaartips gebruik televisie

 1. 1

  Voor alle typen televisies geldt, ongeacht het energielabel: hoe groter het scherm, hoe hoger het energiegebruik. Een televisie van 42 inch gebruikt ruim anderhalf keer zoveel stroom als een televisie van 32 inch met hetzelfde energielabel.

 2. 2

  Een prettige kijkafstand om aan te houden is minimaal vier keer zo groot als de diagonaal van het beeldscherm.

 3. 3

  Zet bij een plasmatelevisie de helderheid en het contrast van de tv lager; dat verlaagt het stroomverbruik met tientallen procenten.

 4. 4

  Analoog kijken is energiezuiniger dan digitaal: een digitale decoder verbruikt veel stroom, ook als hij op stand-by staat.

 5. 5

  Meer handige tips over energiebesparing staan op milieucentraal.nl/televisie.